Loodalternatieven binnen de karpervisserij
Auteur: Eric De Bruyne
De laatste jaren zijn er heel wat bruikbare loodalternatieven op de markt gekomen. Helaas is de productie ervan tot nog toe eerder kleinschalig en komt er nog veel handwerk aan te pas. In de meeste gevallen zal je via een webshop en niet in de reguliere hengelsportzaak terecht kunnen voor je aankoop. Tip: om de verzendingskosten te drukken zou je eventueel met collega-vissers kunnen afspreken om samen te bestellen. Wat de kostprijs betreft zijn de prijzen in regel vergelijkbaar met de prijs van ‘kwaliteitslood’ m.a.w. van de grote merken zoals Korda, Fox ed. Volledig overschakelen naar loodvrij kost, afhankelijk van het gekozen alternatief, ergens rond de 50 à 70 euro ( inclusief loodvrij leaders i.p.v. leadcore). Het saneren van een met lood vervuild gebied kost letterlijk duizenden euro’s dus dan is onze bijdrage eerder bescheiden, denk ik.
Verder wil ik nog meegeven dat alle loodalternatieven er aanzienlijk groter uitzien dan klassiek lood. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het verschil in fysieke eigenschappen tussen lood en de loodalternatieven. Eén van de redenen waarom lood wordt gebruikt, is omdat het een grote dichtheid heeft en dus weinig volume in verhouding met het gewicht. Verwacht dus niet dat loodalternatieven even klein kunnen gemaakt worden. Gelukkig weten karpers of vissen in het algemeen niet wat een werpgewicht is en waartoe het dient. Een groot voordeel van de sommige alternatieven is dat ze veel ‘natuurlijker’ ogen dan gewoon werplood, zeker als je stenen of de ruwe composiet modellen gebruikt. Die ‘blenden’ volledig met de rest van de bodem.
Naast de fysieke eigenschappen is lood een product dat zeer goedkoop is; in alle andere industrietakken (behalve de hengelsport) wordt het gebannen waardoor er momenteel een overschot is. Een kilo lood kost momenteel amper meer dan één euro. Als je weet dat een wartelgewicht van 100 gram in de winkel voor twee euro over de toonbank gaat, kun je begrijpen dat de fabrikanten niet enthousiast zijn om hun “kip met de giftige/gouden eieren” zomaar op de slachtbank te leggen. Hieronder zal ik een zo volledig mogelijke opsomming geven wat er momenteel aan loodvrij materiaal te verkrijgen is en ook waar je daarvoor terecht kunt. Nog even vermelden dat ik geen commerciële banden heb met de fabrikanten van het materiaal en dat de meeste al lang blij zijn dat ze uit de kosten komen i.p.v. grote winsten te maken.
Momenteel zijn er een viertal soorten loodvrij materiaal namelijk: composiet, staal, beton en stenen:
COMPOSIET: ijzer en biologisch afbreekbaar kunststof verkrijgbaar in alle maten en vormen – ook jig koppen en voerkorven: Loodvrijvissen NL
STAAL: staal is volledig afbreekbaar in water: Rubig Shop
BETON: verschillende modellen en samenstellingen ijzer gebonden door beton/cement/ UFO sinkers- ECO sinkers - ECONCRETES - karper XL beton
STEEN: eigen werk en ready to use stenen – rock bottom fishing stones
Biologisch afbreekbaar rubber systeem om in combinatie met losse stenen te gebruiken: Fishstone
HENGELSPORTZAKEN WAAR OOK LOODVRIJ MATERIAAL TE KOOP IS:
Voor alle vragen ivm loodvrij (karper) vissen Eric De Bruyne – ericdebruyne@telenet.be